Thuisparken

Thuisparken logo

Domotica anno 2023

Alles is tegenwoordig verbonden met het internet, zo lijkt het. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee, maar het biedt ook fantastische kansen voor nog meer woongenot. Het automatiseren van uw woning, wordt Domotica genoemd. En de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Waarom zou u uw woning willen automatiseren? Het korte antwoord is omdat het u gebruiksgemak en comfort biedt. En aangezien tegenwoordig allerlei fabrikanten inspelen op domotica en de zogenaamde ‘Smart Home’, is er steeds meer mogelijk. We belichten in dit artikel wat voorbeelden.

 

Sfeer

De sfeer in uw zorgwoning is erg belangrijk. Onze woningen hebben voldoende daglicht, voor het nodige licht. Maar in de donkere maanden wordt verlichting misschien zelfs nóg belangrijker. Met domotica kunt u de verlichting, maar ook de gordijnen en screens,  bedienen vanaf uw telefoon of een paneel aan de muur.

Niet alleen kunt u alle verlichting aan en uit doen met de druk op een knop, maar u kunt ook scenario’s voorprogrammeren. Hierbij stelt u in welke verlichting op welk moment aan moet (en welke niet). Daarbij stelt u in hoever de verlichting gedimd moet zijn, kleurtemperatuur of zelfs een opvallende accentkleur. Wilt u de gordijnen, screens of rolluiken open, half-open of dicht? Als u ontspannen een film wil kijken, hebt u ander licht nodig dan wanneer u aan het schoonmaken bent of iets zoekt. U kunt een scenario instellen voor feestelijke gebeurtenissen, of wat dacht u van romantiek? U kiest wat bij u past.

Audiovisueel

Uw televisie, computer, audio-apparatuur, mediabox, game console; u sluit het allemaal aan op uw domotica. Nooit meer zoeken naar welke kanalen er gekozen moeten worden. Nooit meer de frustratie dat iets niet werkt: u kiest voor ‘Netflix kijken’ en uw televisie gaat aan en direct naar het juiste kanaal, de mediabox stemt af op Netflix, als de radio of een spotify lijst aan stond, gaat die automatisch uit. Het licht wordt gedimd, de gordijnen dicht en u bent klaar voor uw eigen bioscoop-ervaring. U hoeft alleen nog maar zelf de popcorn te pakken en een film te kiezen.

Wilt u na de film nog even ontspannen luisteren naar uw favoriete muziek? Dan kiest u voor ‘Spotify luisteren’, waarna uw televisie en mediabox automatisch uitgaan, uw versterker (bijvoorbeeld Sonos) wordt ingeschakeld en gekoppeld aan uw Spotify account. U kiest vanuit uw luie stoel of bed wat u wil luisteren.

De voorbeelden spreken voor zich. Domotica is met name fijn als u wat minder mobiel wordt. U hoeft niet langer de hele woning door om alles aan en uit te zetten. U hoeft niet meer door de knieën om bij uw versterker te komen. Gemak dient de mens!

Comfort en beveiliging

De temperatuur in uw woning kan ook worden bediend met uw telefoon. Bent u in de winter onderweg naar huis en wilt u dat uw huis lekker warm is als u thuiskomt? U regelt het vanuit de auto met uw telefoon. Bent u in de zomer op vakantie en vergeten de airco uit te zetten? Geen probleem: met een tik op uw telefoon of tablet schakelt u uw airconditioning uit (of aan als de schoonmaakservice uw huis komt reinigen en voor uw planten komt zorgen).

Ook beveiligingssystemen koppelen wij aan uw domotica. Met een paar beveiligingscamera’s kunt u altijd zien wat er in en/of om uw woning aan de hand is. Zelfs op afstand. U schakelt uw inbraakalarm in en uit of geeft iemand toegang via de voordeur. 

Als u een paar dagen weg bent, kunt u verlichting, gordijnen, televisie op gezette tijden in- en uitschakelen, zodat uw woning toch een bewoonde indruk geeft.

Zolang u via internet verbinding hebt met uw woning, maakt het niet uit waar u bent. U hebt alle touwtjes in handen. 

Meer weten over Domotica?

Wilt u meer informatie over Domotica? Neem dan gerust contact met ons op! Wij leveren, installeren en configureren alles voor u. In overleg bepalen we wat voor u de beste gebruikerservaring geeft.

Wij geven graag een demo!

Volg ons op social
Nog niet uitgelezen?